CLICK HERE

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak2 Syurgaku

Lilypie Kids Birthday tickers Daisypath Happy Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers

Friday, November 21, 2008

NanoTech 2008

Semalam (20 November 2008) aku follow Kak Ct, Kak Yan and Fadia gi koferen NanoTech 2008 kat twin tower S&T UiTM di hatiku. Sesaje aku ikut mereka utk menyemak kat konferen tu tanpa tujuan. Mereka bertiga publish paper kat konferen tu.menampal poster kat bilik pameran.

Konferen ni kerjasama antara UiTM dan Nagoya Institute of Technology(NIT). Aku sesaje nk kongsi cerita ngn korang pasal konferen ni. Masa kami lepak2 kat bilik pameran poster sambil merapu2 dan berborak2, datangla beberapa orang evaluator from Japan. Sebelum tu aku nk gtau korang yg konferen ni bertaraf international, so penyertaan bukan saje dari Mesia tercinta malahan dari pelusuk ceruk ada, from China, India, Jepun, Singapore, Iran, dan lain2 negara x larat aku nk nyebut semua. Mmg byk r penyertaan dr negara luar.

Tapi menurut kata kawan2 aku, kata mereka konferen kali ni x happening sangat macam konferen ICFMD kat Time Square awal thn aritu. Sangat hambar kata mereka. Tapi menurut kata pihak penganjur plak, lecturers ramai yg x involved pasal sebok memarking and mengrading paper students. Almaklumlah bebudak baru abis final exam. Sekarang tengah happy bercuti di kampung halaman masing2. aku je yg masih menyemak kat sini pasal aku mmg xde cuti. Lagipun aku dah plan nk masuk lab time bebudak cuti. Malas nk berebut equipment ngn bebudak undergraduate..(ceh, berlagak!)

OK, berbalik kepada matlamat asal, pasal evaluator Jepun tadi….sedang kami syok borak2, si Jepun sorang ni pandang2 je kami. Maybe dia tertarik ngn bahasa Melayu..sambil senyum2 dia pandang. Mulalah kami pikir words Jepun. “sape amik bahasa Jepun aritu?” kata Kak Yan. “Aku amik Mandarin” kata kak Ct. “Org pon amik Mandarin” kata aku. Fadia plak “Dia amik Arab”….tetiba Kak Yan dengan konfiden sebut “Ganbate……”.. ape ntah dia sebut aku lupe.. aku rase xde la kuat sgt dia sebut. Tp si Jepun tu bleh dgr. Dr jarak 20 meter dari kami, dia datang dgn langkah yg laju.. tergamam kami seketika…@cndsfgerfhksdjciu%$&*@^??

!&^@#E#@%E(*()&&@e! sepatah haram kami x paham ape yg si Jepun ni merepek merabeng…ade ke patut dia terjah kami ngn bahasa Jepun. Manalah kami paham.. “acctually we don’t understand the word. Only a few word I know” kata Kak Yan dgn yakin. Si Jepun senyum n sempat ajar kami beberapa perkataan Jepun. Dia mcm excited je nk gtau semua perkataan2 dlm bahasanya. Then dia blah dr kami kerana tugasnya menilai poster belum selesai.

X abis lagi pasal evaluator…datang plak si Cina. “so Gorgeous!” kata si Cina hensem kepada kami. Ape hal plak mamat ni. Angin x, ribut x, tetibe leh ckp camtu kat kami. Kami ingatkan org Jepun, rupanya Cina Singapore. Speaking abis r. Ingat dia paham Bahasa Melayu, katanya xpaham. Mulalah kami merapu, merabeng, skeaping, speaking bertaburan bak Minah Salleh sesat di kampung. Boleh plak dia tanya pasal baju kurung yg kami pakai. Isk x paham aku ngn mamat ni. Dia tanya mahal ke bj kurung?? Dengan selamba kami jwb baju kurung paling murah dr byk2 baju. Padahal ikut jenis kain. Semalam aku pakai kain hrga 12hinggit je. Fadia plak kate kainnya harga 10hinggit. Siap minta nk amik gmbr kami lagi. Dia kagum ngn baju kurung kami pakai. Ntah pape mamat ni.

Rancak jugak la perbualan kami. Mcm2 si singaporian ni tanya. Dia tanya knp peringkat master n phd ramai pompuan. Dimana lelaki?? Sekali lagi kami merapu ngn jawapan2 yg bernas. Penat mengexplained kat mamat ni. Siap tanya brp laki boleh kawin kalo pompuan lg ramai. Dengan selamba Kak Yan jwb 4. dia kate mampu ke laki nk tggung 4 isteri. Tiap isteri nk Elvy bag…poket kena tebal la. Ala, beg Elvy apelah sgt, stakat nk beli 4biji utk setiap isteri, kawin 4 mampu plak.. Si Singaporian ni termenung panjang. Terus blah utk menyelesaikan tugas2nya.

Kami sambung borak lagi, sementara tggu lunch. Aku ni bukan peserta tp aku mkn jgk bufet yg disediakan. Sebab x meriah n x ramai org, so mknn yg disediakan byk sekali. Daripada membazir, baik aku melantap sekali. Kak Ct kate aku makan bahagian Kak Aishah, Kak Irma, Kak Yah. Dorang byr yuran n tampal poster jgk tp x dpt dtg sbb g kem Fizik. Harap2 betol la ape yg dia ckp. Pas ni aku kena mitak dorang halalkan ape yg aku mkn.

Uh, penat dah aku menaip. K la aku nk study journal skit. Isnin ni aku kena defence proposal yg dh beberapa kali tertunda. Ni lagi 1 aku cuak yg amat.. ade ke patut koordinator letak aku sekali ngn budak2 kimia. So, panel aku pon lecturer kimia la. Caner tu?? Kalo dorang tanya aku pasal kimia maunya aku speechless.dah la aku x knl sape Dr. halila and Dr. hadariah..huhu.,haish….risau btol aku..
Sepatutnya dorang letak aku skali ngn bebudak Fizik.aku ka wat Fizik. Lagipun characteristic aku cari pasal fizik. Xkan sebab perkataan “Amang” tu terus campak aku kat kimia.. TOLONG! TOLONG AKU! Aku takot. YAKIN! YAKIN! U CAN DO IT! STUDY! BE PREPARED! (nak sedapkan ati)


Adios!

~::9W2PHY::~

1 comments:

Minister Of Mind said...

ate..ape knowledge pasal nanotech nie...habaq la kat chekk..