CLICK HERE

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak2 Syurgaku

Lilypie Kids Birthday tickers Daisypath Happy Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, October 14, 2008

Because of Him..

~::9W2PHY::~
• Posted by Hazimah binti Harun on February 22, 2008 at 11:30am
• View My Blog

1st day aku masuk kelas fizik aku di perkenalkan ngn seorg guru yg pada mata aku nampak mcm x best..
" saya cikgu Harin bin Abd.Rahman. dah bli dah buku teks fizik?? warna biru camni..(smbil menunjukkan buku teks fizik form 4 yg agak buruk)..buku saya x nampak biru doh..lama doh pakai..kito x guna sgt buku ni..cuma nk tgk contoh2 experiment jah. tapi buku ni kena ada lah setiap sore".. tu la kata2 cikgu harin pada hari pertama..
Cam biasa hari 1st day hari memperkenalkan diri..Saat2 paling aku xsuka dalam idup bile nk bgtau nama sendiri..bukan ape...aku ni pemalu..huauhua.."saya Hazimah bt Harun...berasal dr Pasir Puteh, Kelantan...Bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Kamil"....itu la aku..biler sume dah perkenalkan diri...maka sesi pembelajaran bermula..

tajuk memula yg dia ajar Pengukuran..Senang plak aku paham bile dia ajar..masa kat skolah kamil susah sgt nk paham..mana 1 skalar, mana 1 vektor pon aku xpaham..bile dia ajar, mcm kacang butir, senang paham....
biler dah berminggu2 sesi pembelajaran...test pon bermula..test fizik yg pertama, aku antara org yg lulus..walaupon x score tggi tp lulus..kira bangga la jgk sbb dlm kelas, kurang dr 10 org yg lulus..yg lain2??yg lain2 skit lagi nk lulus.kira ok la 2.. bile dah lulus test fizik, aku makin bersemangat nk belajar fizik..kwn2 mula suh aku ajar..mana aku paham, aku ajar..bile aku xleh jwb ape yg dorg tanya, aku jd malu plak..huhu..
waktu wat experiment, mmg aku enjoy..aku suke sgt ngan experiment fizik...troli, pemberat, pita detik, dll tu mmg equipment yg aku suka..sampai hari ni pon aku ingat lg caner nk cari halaju, acceleration guna pita detik tu..huhu..

lama2 br aku perasan yg byk2 subjek yg aku belajar, fizik la satu2nya subjek yg aku x pernah terlelap dlm kelas..bukan ape, aku suka cara cilgu Harin ngajar..biasa je dia ngajar tp aku x pernah rasa nk tido..lawak selamber dia membuatkan aku tergelak...org lain x gelak pon, aku je yg senyum sorg..bile dia wat lawak, dia sndiri x pernah gelak..aku pon pelik kenapa dia x gelak ngn lawak dia sendiri..nk tgk dia gelak or senyum pon susah..sekali sekala biler dia senyum...fuh..aku akn ingat..mahal wo senyuman n gelak tawa dia tu..susah nk tgk di khalayak ramai.. org2 yg bertuah aje bleh tgk.. walaupon aku x score masa spm, tp aku berterima kasih ngn cikgu Harin.. aku dah berusaha utk dptkan A..tp nasib x menyebelahi aku...hanya B yg aku dapat capai.. aku mmg nk A...tp dah takdir dpt B..ape aku boleh buat?? xkan nk amik spm lagi semata2 nk dapatkan A utk fizik..

masa hari result spm kuar, dlm kesibukan aku mencari2 sahabat2 yg terpisah selama beberapa bulan tetiba aku terdengar sati pekikan yg menyebabkan sume kengkwn memangdang aku...."Hazimah!, Hazimah!"... aku mencari mane la datangnya paggilan tu..bile tgk ke atas bangunan, rupanya cikgu harin yg pggil aku...sejuk jari2 aku, dada mula berdebar..muka rasa panas...rasa mcm nk nangis! uwaaaaaa...uwa...kaki ku melangkah ke bilik cikgu harin.."tgk result!...oooo...ok dah ni...molek doh..tp...bakpo fizik xleh A?? nah slip..." sedih aku bile dia bagi slip dgn keadaan mcm tu..huhu..nak nangis malu.. tp rasa panas jugak la mata aku..mcm kabur2 ada air yg nk kuar dr mata.."xtau la cikgu bakpo sy x leh A..rasa wak molek doh..biler dah dpt camni tima je la.." kata aku.. aku melangkah kuar dr bilik cikgu dgn perasaan yg agak kecewa..kecewa sbb x dpt A..rupa2nya dia pon mengharapkan aku dpt A..

dalam melangkah mencari kereta ayah aku...aku singgah toilet..xtahan nk nangis!..aku nangis sekejap dlm toilet..aku pon pelik nape toilet jd piliha..sejak hari itu, aku bertekad nk blajar fizik lagi...nk dapatkan A! nk tunjuk kat cikgu harin aku minat fizik..aku nk blaja fizik, nak dpt A! nk idup ngn dunia fizik! tu la kali terakhir aku jumpa cikgu Harin...suatu hari nnti aku akan jumpe jgk cikgu Harin.. biler dh dpt masuk matrik..aku dpt sains hayat..mulala aku ckp kat mak aku xnk masuk matrik..sbb xleh blajar fizik..kena blajr bio..mak aku suka la aku dpt bio, katanya suh aku jd doktor..huhu..bile dah masuk matrik, aku tukar kos amik sains fizikal..aku belajar fizik lagi..1 sem aku belajr fizik tanpa pengetahuan mak aku yg aku tukar kos..dah smpai result sem 1 kat umah, mak aku Tanya mana subjek bio? aku dgn selambe je jwb aku tukar kos masa mggu memula kat matrix..mak aku bengang je bile aku gtau dia..aku rasa hancur luluh perasaan dia ngan aku...sori mak...saya x minat bio.. malas nk baca buku..malas nk hafal2..huhu

biler dh abis matrix..mak aku suh jadi cikgu plak..dah tukar profesyen plak...aku ckp ok je..tp dlm online upu aku mitak fizik..sume Universiti aku mitak fizik,,tp bukan pendidikan utk jd cikgu...dgn pilihan ke 3, aku dpt masuk UiTM kos Fizik..aku suke..mak aku sekali lagi kecewa ngn aku...sekali lagi sowi mak,...
bile dah grad...susah tul nk cr keje guna degree fizik..result xde la gempak sgt..mayb aku pompuan susah org nk amik keje..tp aku puas ngan blajar fizik..masih byk aku perlu belajar..nk blajar lagi...xcukup ilmu lg nk jumpa cikgu Harin..aku tgh kumpul dana skrg..Jadi RA...nk sambung master...dalam fizik jgk..InsyaAllah..dah abis master, jadi lecturer...ajar fizik...Mak...InsyaALlah saya akan jadi lecturer..sambung master sy guna duit sendiri..tgh jimat ni...insyaAllah bulan 6 bleh smbung..dah jumpa lecturer yg ada sponsor..tgh berusaha wat proposal for research..bulan 3 dateline application..cikgu Harin..saya ingin jumpa cikgu..mak...saya nk jadi lecturer.InsyaAllah..Doakan saya..Luv u Mak..Luv u Ayah..


ni la cikgu Harin..(tiga dari kanan)

Ni blog lama aku kat dlm XKT. Aku saje letak balik kat blog ni..huhu..

0 comments: