CLICK HERE

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak2 Syurgaku

Lilypie Kids Birthday tickers Daisypath Happy Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers

Thursday, August 28, 2008

Hiroshima & Nagasaki (6 Ogos 1945)

Semalam (6 Ogos 2008) aku berkesempatan menghadiri satu seminar sempena memperingati peristiwa pengeboman Hiroshima & Nagasaki bertempat di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).. aku ke sana atas desakan supervisor..pada awalnya mmg mcm paksa rela..tp mlm sblm gi sana aku mcm x boleh lena, mimpi pon pasal bom je..pelik gak aku...Awal2 pg sblm subuh aku dh bangkit dr tido..punyala excited nk g USIM..Pagi2 dah kejutkan housemate aku suh antar kat fakulti sbb dlm program kena berkumpul seawal 7am...aku org pertama samapi..cam poyo je rase..janji melayu x pernah tepat..kul8 jgk bertolak ke USIM..ni la student melayu...selalu lambat..cam hampeh je...Sampai di USIM dh 910am. Agak lambat la..pasal dewan kuliah dah hampir penuh. masuk2 je dewan program terus bermula...Agak bagus la smpai lambat, atleast x pyh tggu lama

Perasmian disempurnakan oleh naib cansellor USIM..aku lupe lak sape name dia..Prof Dato' syukri (ye ke ni? mcm pelik je bunyinya..)whatever la..Selepas tu...supervisor aku dgn langkah yang bergaya (comel je PM Dr.Ahmad Saat ni) naik ke pentas utk mempengerusikan talk..panel jemputan Dr.Nahrul Khair Alang Md.Rashid (Presiden Persatuan Nuklear Malaysia), PM Dr. Muhamad Samudi Yasir (from UKM), Prof Karsono Ahmad Dasuki (USIM), PM Dr. Zaini Hamzah (from UiTM Dihatiku). Semua panel bercerita pasal nuklear, radon...Memula agak blurr la..Ntah pape yg di bincangkan...Lama2 mcm seronok plak...Banyak benda baru aku dapat..gain knowledge..


the Fat Man mushroom cloud resulting from the nuclear explotion over nagasaki rises 18km


Bom "Fat Man" yg mengebom Nagasaki


Hiroshima & Nagasaki (6 Ogos 1945)


Like padang jarak padang terkukur..after pengeboman

"Radon" satu2nya bahan radioaktif yg berbentuk gas..tiap2 hari kite sedut radon..so, mmg kite seharian xboleh elak dr bahan radioaktif...80% kite duduk dlm bangunan.kandungan radon dlm bangunan lebih tggi dr luar bangunan.jgn kite takut ngn radioaktif...mmg tiap2 hari kite berdepan dgnnya..kalo tiap2 hari kite sedut radon, u can choose...sama ada nk bernafas atau tidak...dlm rumah pon ade gas radon..huhu..Takutkah kite dgn nuklear?? Perlukah kite tenaga nuklear?? "Nuklear untuk Semua, dan Milik Semua"......."Think Nuclear, Think Positive"

X sangka plak masa dgr talk tu...boleh plak terjumpe senior XKT..cam muke kak Siti Afidah Awang...Rasenya ni nama betol kot..teka2 aje..Bile dah tegur..betol plak...Kalo x salah pendengaran aku, dia skrg keje kat Lembaga Perlesenan Tenaga Atom.Mcm seronok je keje kat tempat mcm ni..LPTA, MINT, MCMC, SIRIM, PSM, Petrosains..tu sume angan2 aku...teringin nk keje kat situ..huhu..bile agaknya ye??

yang paling seronok...bile berkesempatan mendengar pengalaman seorg warga Mesia yg terselamat dr Serangan Bom Nuklear di Hiroshima..Datuk Abd RAzak bin Abd Hamid...merupakan ayahanda kepada Prof. Tan Sri Dato' Dzulkifli Abd Razak (USM vice cansellor)...Tersentuh hati dgr cite...Umur skrg dh 83thn..Alhamdulillah Datuk razak masih sihat..katanya dia bebas dr bahan radioaktif...Seronok dgr pengalaman datuk..katanya jugak, kalo nk cite pengalam 3hari 3 mlm pon x abis...so, nk lebih tau citer, beli la buku...Tajuk??? ALamak..ape kena ngn aku ni..tajuk pon leh lupe...ade aku tulis dlm buku catatan...tp arini lupe bawa..huhu...

Pada sesi petangnya..Pembentangan oleh lecturers dan students master n phd dr MNS, USM, UM, UKM, UiTM di hatiku..Penat dgr presentation dorang ni...semua pasal RADON..alahai RADON....bukan ape...pasal bukan bidang aku...aku hanya tumpu pada pojek aku aje..FLuorescence Detector...Wat Xray Panel from Rare Earth Elements from 'Amang"...Tau ke "Amang"?? Dulu aku pon xtau ape itu "Amang". Ingatkan nama org..rupanya Tahi Bijih Timah...Br beberapa bulan aku dgr word ni.. Last week aku berkesempatan menjamah amang ni...Ala, mcm pasir halus...tp mempunyai tahap keradioaktifan yg agak tggi...plg tggi aku ukur 17.12 micro Sv/hour...Kalo x salah ingatan aku la..

huhuhuh, penat menaip...setakat ini sahaja utk hari ini...1 qoute yg aku dpt dr PM Dr. Muhamad Samudi from UKM "There is no where on Earth that you can not find natural radioactivity."

1 comments:

Minister Of Mind said...

kalo talk nie kat melaka ..teman pun nak pegi..

nak2x ada orang lama macam "Datuk Abd RAzak bin Abd Hamid" kasi pengalaman...fuh..mmg berharga betul. Bukan senang nak jumpa yang ada dalam peristiwa macam tue...

bertuah ..