CLICK HERE

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak2 Syurgaku

Lilypie Kids Birthday tickers Daisypath Happy Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers

Friday, March 11, 2011

Hari Itu.. 9 Februari 2011

~::Assalamualaikum wbt::~


Ramai yang Tanya pasal sakit ke tak bersalin. Semestinya la sakit..huhu. Erm, kat sini nak cite pasal detik2 kelahiran baby Syifaa’ untuk tatapan pembaca blog ni. Kalo ade pembaca la. Sebenarnya lebih kepada sebagai kenangan untuk tatapan baby Syifaa’ kelak bila dia dah pandai membaca dan pandai buka internet nanti.

Due date yang doc kasi adalah 16 Februari 2011. Tarikh tu cukup2 40 minggu. 8 Feb merupakan check up yang ke 3 di Klinik Kesihatan Pasir Puteh transfer in dari Klinik Kesihatan Karai. Malam itu tidur tak nyenyak. Sekejap2 bangun duduk bersila atas katil. Rasa sakit perut sekejap2 dan kadang2 sakit pinggang. Jaga sampai pagi. Kul 7.50 am kuar dgn en.suami gi klinik utk cek perut. Pas cek BP, urine dan perut, cakap kat misi pasal sakit sekali sekala tu. Misi nasihat suruh terus gi hospital kalau sakit berterusan kerana apa yang aku alami itu adalah tanda2 awal sebelum bersalin.

Lepas jumpa misi, bersama en.suami bersarapan kat kedai makan. Pastu balik umah..tghr tu dah x lalu mkn. Baring je sambil tgk tv. Lama2 makin kerap sakitnya. Petang itu, masa aku gi kencing, aku tgk ada lendir darah kuar bersama. Berdebar2 juga rasenya bila tgk darah dlm mangkuk jamban. Cepat2 panggil mek suh tgk betul ke x. selepas itu, lepas Asar aku tekad utk ke hospital bersama en.suami dan mak aku. Dalam 5.30 pm aku sampai hospital. Terus masuk labour room. Memula misi suh baring. Kemudian dia cakap nak check jalan. Masa dia seluk, Allah saja yang tahu. Aku rasa sakit dan senak. Orang lain x tau la rasa camana. Pastu misi bitau baru buka 3 cm. bila aku Tanya berapa lama kena tunggu, kata misi bergantung pada individu, biasanya bukaan 1cm setiap 1 jam. Maknanya aku kena tunggu lagi 7 jam utk bersalin. kemudian misi suh aku mengiring, dia suntik ape ntah kat punggung. Then masukkan ubat suh berak dalam dubur. Memang cepat betul kesan ubat tu. X sampai 1minit terus nak ke toilet. Bagai nyawa di hujung tanduk berkejar2 ke toilet.

Pas berak, misi suruh baring lagi. Kali ni dia ikat perut aku. Katanya mesin tu nama CTG. Xtau la mesin ape. Menurut misi, alat tu nak tau jantung baby ok ke x, dan kadar sakit kita. Lama gak la, kena tunggu result tu..sejam lebih juga. Masa tu kadar kesakitan aku setiap 10 minit. Misi suh aku berehat kat wad dulu sbb katanya lambat lg nak bersalin. Masuk wad dah dekat 7.00 pm. Misi hantar makanan. Aku pon dah x lalu nak mkn. Tapi jamah juga sesuap dua. Masa ni, abang dah x boleh masuk wad sbb waktu melawat dah tamat. Mek sorang je dapat masuk krn mek akan menemani aku mlm itu.

Makin lama makin sakit. Mulut x putus2 baca doa. Mek bagi minum minyak selusuh. Mek juga urut2 belakang sambil baca doa2, selawat dan mcm2 lg. dalam kul 10.00 pm aku rasa x tahan sakit. Kemudian muntah2. 2-3 kali ulang alik gi toilet. Lendir darah makin banyak. Kemudian mek suh gi labour room. Bile masuk, misi check jalan lg. terpaksa la kena tahan di seluk. Misi bitau bukaan masih 3 cm. rasa nak marah pon ade..x kan la selama aku dok dlm wad, x terbuka langsung jalannya. Perut makin sakit. Misi suh masuk wad balik. Katanya bile dah kuar air mentuban baru masuk labour room. Kalo dia bitau awal2 kan senang. X payah nak kena seluk byk2 kali. 

Makin lama makin sakit..nak tido mmg x boleh. Mek x henti2 urut belakang. Abang x henti2 sms aku. Nak call tapi bateri low. Terpaksalah ber’sms’ sahaja. Tetiba rase kain aku basah. Mmg sah, air mentuban dan pecah. Masa tu jam menunjukkan kul 2.00 am. Mek menemani aku ke labour room. Sangat menyayat hati aku rasa, misi xde kat situ. Mek panggil kakak cleaner suh kejutkan misi yang tgh tido. Dalam hati aku mula gelisah. Asyik pikir takut2 misi tertido masa nak sambut baby aku nanti. Buat kali ke 3, misi seluk lg. kali ni bukaan dah 9cm.. syukur sgt2. Sakit Allah saja yang tahu. Abang janji nak menemani aku masa bersalin. Dia ckp dia tunggu kat pintu masuk bilik bersalin kat ruangan menunggu. Bila Tanya misi, dia ckp xda org kat luar. Sedih rasanya. Palang katil sahaja la yang menjadi teman dan pegangan aku tatkala rasa sakit melanda. Bergegar2 katil. Air mata kadang2 keluar. Ni 1st time aku rasa sakit sampai mengeluarkan air mata. hanya doa, zikir dpt di ucap. kerana Allah shj tempat aku meminta pertolongan. Macam2 teknik dan cara pernafasan di ajar misi. Tp macam xda tenaga utk meneran. Mungkin sbb perut aku dah kosong krn muntah sblm ni.

Bila org Tanya masa nak kuar baby rasa camana, aku hanya leh jawab, rasa macam nak teran berak tahi keras atau sembelit. Betul kata Anna, mmg rasa mcm nak teran berak. Anna pesan, masa teran jangan angkat bontot, nanti koyak. Aku xtau la angkat bontot ke x masa tu, tp mmg ade koyak la.. masa nak teran, sempat lg aku pikir, betul ke teran baby, kang terkeluar tahi mcm mana. Tp mmg camtu la rasenya. Beberapa kali teran sampai xleh nak tarik nafas. Tepat jam 2.55 am, 9 Februari 2011, baby seberat 2.5 kg pon kuar..Bile baby dah kuar rase lega sangat2. Masa kuar tu, rasa licin semacam. Ntahlah, x reti nak explain camana, tp yg pasti rasa lega sgt2. Aku ingat lg, benda pertama yg kuar dari mulut aku, perkataan “Alhamdulillah” berkali2 aku ulang. Sebagai tanda syukur sgt2 di kurniakan seorang cahaya mata. Misi letak baby atas dada, 1st time tgk baby mmg air mata kuar dengan sendiri tanpa di suruh.

Pastu, baby di mandikan. Aku masih di katil. Misi suh duk diam. Misi pesan jgn teran, jgn gerak. Dia nak kuarkan uri.. selepas proses kuarkan uri selesai, proses jahit menjahit pon bermula. Huhu.. Ya Allah, 2 mlm berturut2 aku mimpi proses jahit menjahit ni. Sakit!! Terasa jarum menyucuk2. Rasa nyeri, ngilu sgt2. Beberapa kali aku Tanya misi ‘lambat lg ke misi? Bnyk lagi ke misi?’. Nak cepat2 proses tu berakhir.setengah jam lebih rasanya misi kerjakan aku.

Selepas proses tu selesai, baru abang dpt masuk.  sedih juga bila abang x dpt bersama memberi sokongan masa melahirkan Syifaa’. Tapi x pe la, perkara dah berlalu. Tp bile abang pegang aku, tangan abang mmg menggigil. Mmg abang takut darah. Agaknya kalau dia ade bersama, kemungkinan besar, dia pengsan dulu sblm aku melahirkan.Mungkin Allah simpangkan dia dari menemani aku. Ape2 pon syukur sgt2 krn aku dah selamat melahirkan baby. Aku sihat, baby pon sihat..Alhamdulillah

Inilah chenta hati kami yang di beri nama Syifaa’ Humaira bt Fuad. Penawar Mummy dan Daddy. Tima kasih kpd Daddy Syifaa’ sbb jaga aku sepanjang aku peknen. Syukur kepada Allah kerana kurniakan kami zuriat dan penyeri keluarga kami. Semoga Syifaa’ jadi anak yg solehah dan taat kpd mummy dan daddy. Semoga aku juga jadi mummy mithali..amiin


chenta hati kami

4 comments:

FITRIAH HASSAN said...

isk....seriau nye..lambat lg la gayanya aku ni...takut..hahahha...tahniah imah sebb berjaya harungi sakit..moga syifaa ingat mak dia sakit nnt..jgn jd budak degil lak..nnt dia besar kalo dia x dengaq cakap ang btau aku, aku nak suh dia buka post ni...:)...luv u imah!!

::9W2PHY:: \(^_')/ said...

jgn lambat2 fit..sekejap je sakitnya..hehe

mas said...

ngeri la baca.kelakar pun ada.certain ayat ko klaka..keh3.tp aku touching skit bila bab2 ending..isk..jom fit! cepat beranak! hehe..nway tahniah imah.

FITRIAH HASSAN said...

cik mas..p tukaq jd puan mas dl..pastu ang bersalin tiap2 tahun kembaq!!!!

aku kalau Allah bg rezeki ada la...:)