CLICK HERE

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, May 26, 2010

DIY:Bunga manggar & Hidangan Pengantin

~::Assalamualaikum wbt::~

Banyak juga la perkara yang saya buat sendiri utk wedding saya.. walaupon tak menang tangan, tak berapa nk cantik, tapi saya cukup puas hati sangat2.. terutamanya bunga telur sebagai cenderahati untuk semua tetamu yang hadir..

cerita pasal bunga bunga telur @ doorgift saya akan ceritakan di entry yang lain.. bakal menyusul tidak lama lagi...ikut giliran k..hehe
Just nak kongsi dengan kawan2 saje ape yang saya buat.... :-)

1. Bunga Manggar

dah senget dah bunga manggar ni

mcm dah ade orang cabut je

semua orang boleh buat bunga manggar ni.. keje yang paling senang.. Tema majlis saya hari tu ala2 purplepink kan..so, saya pilih lah warna purplepink dan putih. untuk satu pokok/batang ( xpasti la penjodoh bilangan utk bunga manggar ni ape), saya gunakan 20 batang lidi.. 10 batang untuk putih, 10 batang untuk purplepink..

saya balut sendiri, 1 peket tu harganya rm2.20... mungkin ada kedai yang boleh dpt harga yang lg murah... tapi x abis guna pon sebenarnya...1 peket tu leh buat untuk 2 pokok rasenya... tapi tidaklah selebat yang selalu pengantin2 lain buat...janji nampak lebat..lebat ke x mcm dlm gambar kat atas la...

2.Hidangan Pengantin

tembikai

saya buat sendiri gubahan tembikai ni... mmg x nampak kreatif langsung.. ye la, buat dlm keadaan tergesa2.. pagi tu juga nk siapkan hidangan, pagi tu juga la pi pasar beli daun salad, amik kek, tomato, dan hiasan2 yang lain..giler rushing nk siapkan sume dlm masa yang singkat. xde seni langsung... saya lah pengantin, saya lah yang wat hidangan... ade la juga sedara mara yang tolong...maksu, sepupu sepapat, kakak2 ipar, jiran2 tetangga...dan ramai juga yang hulurkan bantuan..memula xde sape yang nak in charge..bile saya mulakan keje2 ni, sume pakat tolong..Alhamdulillah..

sambal dalam capsicum

Ni pon saya yang buat...kelakar btol la... xde seni langsung...

sebahagian daripada hidangan pengantin

udang panjat nenas..ni hidangan yang aku request

Nak ucap ribuan tima kasih kat sume orang yang banyak membantu menyiapkan hidangan pengantin...maksudnya, pasni kalo ade sape2 nak kawen, x perlukan nak upah tukang masak or tukang hias, sedara mara yang 'keras tangan' pon leh buat hidangan seumpama ini..

Menu:

1. Ikan Siakap masak stim - TQ to Abe Jie (9w2DCA) sbb sponsor ikan.. Tq to Moksu n Kak Saidah (sis in-law) sbb masakkan ikan ni..Sedap sgt!! TQ to MakNgoh sbb tukang siang ikan...hehe
2. Udang Goreng - sekali lg Tq to Abe Jie, sponsor udang saiz L..hehe.. Maksu juga yang goreng..Tukang hias pula Kak Za (sis in-law), Kak Ajah (jiran).
3. Desert - Tq to Kak Sa (sis in-law) buatkan desert mangga dan puding gula hangus yg sgt sedap sampaikan suami saya minta lg nk desert tu sblm tido..huhu
4. Gulai daging, ayam masak merah, dll (menu seperti hidangan tetamu)
5. Air tropicana - Abe Jie gak sponsor...byk tul dia sponsor..TQ so much!!








p/s: ini sahaja update utk hari ini :-)

4 comments:

9W2ERO said...

bungo mangga tu sapo pocok???

::9W2PHY:: \(^_')/ said...

mu ko?? aku sero aku ngn matle...or aku ngn mu?? x ingat doh aku..haha

9W2ERO said...

buke aku la.....hahaha

::9W2PHY:: \(^_')/ said...

kato doh....aku ngn matle la tukang pocoknya...